Crowdfunding är ett fenomen som har dykt upp under de senaste åren och har snabbt ökat i popularitet. Enkelt förklarat är det en metod för att finansiera projekt eller affärsidéer genom att vända sig till ett stort antal finansiärer. Oftast sker det via Internet.
En svensk översättning kan vara Gräsrotsfinansiering eller folkfinansiering, men crowdfunding är det mest vedertagna ordvalet.
Som exempel på affärssammanhang där modellen tidigare har använts kan den amerikanska filmindustrin nämnas. I USA har man tidigare haft en lagstiftning som gjorde det svårt att finansiera projekt på detta sätt men genom en lagändring 2012 har hindren i stort sett eliminerats.
I Sverige finns det särskilda begränsningar i finanslagstiftningen men det är oklart i vilken mån de är tillämpliga på crowdfunding.
8 affärsidéer som inte kräver stort startkapital
Finansinspektionen har dock uttalat att man är positiv till fenomenet och utlovat en översyn av lagstiftningen till 2015. Det ser vi fram emot!
Var kommer fenomenet ifrån?
Crowdfunding har sitt ursprung i USA men har även spridit sig till Sverige och andra delar av världen. Det svenska pionjärbolaget heter FundedByMe Crowdfunding Sweden AB. De har dock redan fått konkurrens och nu finns flera verksamma företag inom Sverige, bland annat det ledande företaget Kickstarter från USA.
I branschen delar man i princip upp företagen i två olika typer. Företag i den ena kategorin tar sikte på ursprungsidén – att samla in pengar till olika typer av kreativa projekt där bidragsgivaren belönas genom att få ta del av produkten tidigt eller vara med och synas på vernissage och visningar och liknande. I sammanhanget bör man inte glömma bort den amerikanska välgörenhetskulturen, som är djupt rotad i denna kategori.
Den andra kategorin, som på senare tid har kommit att få allt större betydelse, inriktar sig på att använda crowdfunding som en modell för att hitta finansiering till rena affärsprojekt. Här är crowdfunding alltså ett alternativ till venture capital eller någon form av notering på handelsplats.
Nedan redovisas tio sajter som Forbes rankat som de intressantaste i branschen. Här kan du se vilka trender som dominerar i branschen för tillfället och hur man kan variera konceptet för bra crowdfunding.
1. Kickstarter
Kickstarter, som är ett av pionjärföretagen, sysslar uteslutande med donationsbaserade projekt. Det kan handla om kreativa projekt, som en konstinstallation eller en cool klocka. De sysslar alltså inte med vare sig affärsprojekt eller välgörenhet. De har varit med om att finansiera många uppmärksammade stora projektkampanjer och har vuxit kraftigt.
2. Indiegogo
Det här är ett crowdfundingföretag med betydligt bredare sikte än Kickstarter. Indiegogo har varit med om att skaffa fram pengar till det mesta; musik, hobbyprojekt, insamlingar för privata ändamål, välgörenhet och allt möjligt annat, med undantag för investeringar. De har satsat på att etablera sig internationellt och lyckats tack vare sin flexibilitet, sin bredd och sin jämförelsevis långa historia i branschen.
3. Crowdfunder
Denna plattform baserar sig på idén om att skaffa eget kapital – equity – till entreprenörer. De har redan skapat sig ett mycket brett nätverk av potentiella investerare. Nyligen presenterades Crowdfunder av Fox News som det nya fenomenet inom industrin när de gjorde en egen exit på 2 miljarder US $. Tack vare Crowdfundeds framgångar söker nu allt fler företag den här lite mer traditionella vägen för att få kapital.
4. RocketHub
RocketHub följer den donationsbaserade modellen och har inriktad sig på en bred marknad av kreativa projekt. Grunden för RocketHub’s framgångar är att de har skapat egna plattformar (FuelPad och LaunchPad) där de till exempel låter den som äger ett projekt samarbeta med potentiella partners och marknadsförare via plattformen.
5. Crowdrise
Crowdrise sysslar uteslutande med donationsbaserade projekt för olika slags välgörande ändamål. De har varit framgångsrika med att nå välgörare och sammanföra dem med inspirerande och hedervärda projekt. Crowdrise använder sig av ett unikt poängsystem som visar vilken betydelse olika bidrag har haft för att förverkliga projektet ifråga.
6. Somolend
Somolend har specialiserat sig på att hjälpa mindre, redan uppstartade företag att hitta nytt kapital, också i kombination med lån. De utför detta i samarbete med banker och försöker samtidigt att stärka företaget ytterligare genom att engagera kunder och närstående att investera i företaget.
Somolend har sina rötter i Mellanvästern i USA och har spelat en betydande roll i utvecklingen av fördelarna med JOBS Act, som har varit ett led i Obamaadministrationens ansträngningar för att skapa fler arbeten i USA. Man satsar i första hand på lokal utveckling av mindre företag, men på senare tid har företaget också expanderat sin verksamhet utanför det ursprungliga geografiska området.
somolend.com (När denna artikel publicerades varnade virusskydd för denna sidan vilket gör att vi inte länkar. Det går även rykten om att myndigheter i USA har stängt ner sajten. Bekräfta gärna med en kommentar nedan om du hört något mer.)
7. Appbackr
Precis som namnet skvallrar om sysslar Appbackr med mobila appar som de har utvecklat för dem som vill nå en målgrupp eller ett välgörenhetsprojekt som de känner starkt för enkelt via sin smartphone eller surfplatta.
8. AngelList
AngelList har specialiserat sig på att hitta affärsänglar till företag som har utvecklat en high-tech produkt och vill föra projektet vidare i bästa Silicon Valley-stil. De har funnits med i branschen tidigare; huvudsakligen som ett venture capital-företag med samma inriktning men de har nu tagit upp stafettpinnen för Crowdfunding också. Detta verkar ha skördat framgång hos de investerare och affärsänglar som jobbat med mer traditionella metoder för att investera kapital i High-techföretag.
9. Invested.in
Invested.in tar sikte på människor som vill starta och hålla i sitt eget crowdfundingprojekt inom den donationsbaserade sfären. De tillhandahåller de redskap, så kallade ”white labels”, råd och anvisningar man behöver för att kunna genomföra sitt projekt.
10. Quirky
Quirky fungerar som ett slags diskussionsforum för uppfinnare och andra som vill föra ut en idé om hur man ska göra för att lyckas nå sin målgrupp av investerare eller välgörare på bästa sätt. Här kan du även hjälpa andra att designa sina idéer genom röstning.